15 Aralık 2012 Cumartesi

      BURSA  TARİHİ  AÇISINDAN  NİLÜFER

Bursa tarihi zenginlikler açısından Türkiye’mizin en önemli kentlerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olması, Bizans imparatorluğuna kaynaklık etmesi hemen ilk akla gelen tarihi olaylardır. Ayrıca Bursa M.Ö.10000’lere uzanan bir geçmişe sahiptir.
Tarihi perspektifte Bursa konuşulurken merkez ilçeleri arasında Nilüfer ilçesi hiç akla gelmemektedir. Bu bizim çok büyük bir tarihi yanılgımızdır. Nilüfer ilçesi sınırları batıda Uluabat gölünün, doğuda Nilüfer çayının, kuzeyde Mudanya ve güneyde Uludağ olmak üzere 6 Belde, 22 mahalle, 23 köyden oluşan büyük bir coğrafi alanı kapsamaktadır. Bu çoğrafi alan hem tarım, hem orman hem de su kaynakları açısından Bursa’nın merkez ilçeleri arasında en zengini olması yanında, Bursa kentinin ilk yerleşmelerini barındırması açısından da en önemli bir özelliği bünyesinde taşımaktadır. Bursa halkının ve yöneticilerinin pek farkında olmadığı bu olgu arkeolojik verilerle desteklenen tarihi bir gerçekliktir. Nilüfer ilçesinin tarihi geçmişi M.Ö.10 binlere kadar uzanmaktadır. Mesela Akçalardaki Aktopraklık Höyüğü M.Ö. 7000’lere tarihlenir. Yine kazılmayı bekleyen Tepecik höyüğü gibi irili ufaklı birçok höyük Nilüfer ilçesinin tarihini M.Ö.10000’lere taşır.
 Hemen yanı başımızda bulunan Tahtalı Köyü Bursa’nın ilk kurulduğu yerdir, ve tarihi burada çıkan buluntulara bakılarak M.Ö.3000’lere kadar inmektedir. Tahtalı’da düzenli hiçbir kazı çalışması yapılmamasına karşın çok zengin veriler bu köyden tarih sahnesine çıkmaktadır. Varolan tarihi kalıntılar ve yığınlar her geçen gün hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Yine Ürünlü ve Alaattinbey köyleri tarihi M.Ö.2000’lere kadar inen buluntular ve Bizans dönemi yapılarıyla karşımızdadır. Tahtalı köyü buluntuları için söylediklerimizin aynısını buralar için de yinelemek olasıdır. Aslında bu saptamamızı Nilüfer ilçesinin tümüne yaymak geçerli bir yaklaşımdır.
Bir başka beldemiz Misi ve Gölyazı da M.Ö. 2000’lere uzanan tarihi ile dikkat çekerler. Bu ve bunun gibi tüm belde ve köylerimizde eskiden çok zengin olan köy dokusu ve tarım hızlı şehirleşmenin sonucu olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.
Yukarıda kısaca değindiğimiz gibi Nilüfer ilçesi Bursa’nın merkez ilçeleri arasında tarihi geçmişi en eski olan ilçemizdir. Fakat bu gerçeğin bilinmeyişi Nilüfer İlçesinin potansiyelleri ve geleceğe dönük planlamaları yapılırken değerlendirilememekte ve Nilüfer ilçesi bünyesinde yaşayan vatandaşları tarafından bile tarihi ve kültürel aynı zamanda turizm potansiyelleri olmayan bir ilçe görünümüne dönüşmektedir.







Son yıllarda radikal değişimlere sahne olan Nilüfer ilçemiz tarihe yönelik çalışmalarda da önemli adımlar atmaktadır. Özellikle Türkiye’nin ilk arkeoparkı Akçalar beldemizin sınırlarındaki Aktopraklık Höyüğünde oluşturulacak. Bu çok önemli adım diğer Tahtalı,Ürünlü,Alaattinbey,Misi,Gölyazı gibi yerleşimleri de bünyesine katarak farklı bir oluşumla hem tarih hem de turizm açısından Nilüfer ilçemize yeni bir çehre kazandıracaktır. Dileğimiz bu tarihi potansiyelin Nilüfer ilçesi sınırlarında oluşturulacak  bir Müze ile taçlanması. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder