15 Aralık 2012 Cumartesi


ULUUMAY  OSMANLI  HALK  KIYAFETLERİ ve TAKILARI MÜZESİ


Bursa barındırdığı müzelerle adeta bir müze kent görünümündedir. Her biri birbirinden önemli müzeler kentimizi süslüyor. Bu müzeler  işlevleri ve üstlendikleri misyon bakımından Türkiye’mizin ilklerini oluşturuyor. Mesela Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Ormancılık Müzesi, Kent Müzesi gibi ihtisaslaşmış müzeler ilklerden. Bu müzelere bir de Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’ni eklemek gerekli. Çünkü bir köşede unutulmuş gibi görünen bu müze Kültür Bakanlığının bile ötesinde büyük bir iş başararak Anadolu  insanının kıyafetlerini ve takılarını derleyip toplayarak belli bir bütünlük içinde  gözler önüne seriyor. Gerçekten büyük bir iş başarmış Esat Uluumay. Muazzam bir emek ürünü bu müze.
Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi Muradiye semtimizde bulunmakta. Muradiye Şifahanesinden beşikçilere inerken yolun hemen karşısında Şair Ahmet Paşa Medresesi olarak bilinen yapıda yer almakta. Şair Ahmet Paşa Medresesi Fatih dönemi yapısı. 15.yüzyıla tarihleniyor.  Şair Ahmet paşa tarafından yaptırılan bu medrese dikdörtgen planlı zarif bir yapı. Fatih döneminin ünlü şairlerinden olan Ahmet Paşa  Fatih’in vezirliğini yapmış daha sonra Şeyhülislam ve Bursa Mutasarrıflığı gibi önemli hizmetlerde bulunmuş. Burada yer alan türbesindeki yazıtta ölüm tarihi olarak 1496 verilmektedir. Tuğla ve taş işçiliği ile yapılan medrese yakın zamana kadar harap durumda iken Esat bey sayesinde onarımları yapılarak müze haline dönüşmüş. Bursa Ticaret Odası ve Belediye olanaklarından da yararlanılarak güzel bir kültür merkezi yaratılmış.
Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nde Anadoluda yaşayan hemen hemen bütün insanlarımızın kıyafetleri sergileniyor. Buna azınlıkların kıyafetleri de dahil. Kıyafetler orijinal örneklerden toplanmış. Daha sonra yapılan bir kıyafete burada rastlanmıyor. Anadolu öylesine enteresan bir yapıda ki her adım başı kıyafetler değişiyor, müzikler değişiyor ve takılar değişiyor. Bu da büyük bir çeşitlilik bir zenginlik yaratıyor. İşte bu zenginliğe burada birebir tanık oluyorsunuz. O kadar çok değişik kıyafet ve bunların takıları mevcut ki insan şaşırıyor. Bunların toplanması gerçekten çok zor ve yoğun bir uğraşı gerekli kılıyor. Bir de hepsi orijinal, özgün kıyafetler. Hepsi birer pırlanta. Hepsi sanat eseri. Kıyafetlerin her birinin kendine özgü takıları, aparatları var. Her kıyafetin başlıkları, ayakkabıları, cepkenleri, tokaları, bel bağlamaları, aksesuarları farklı. Bunların toplanıp sergilenmesi aynı zamanda büyük bir bilgi birikimini de gerektiriyor. Sergilenen kıyafetler mankenlere giydirilmiş. Mankenler statik olarak durmayıp izleyenlerin karşısında dönüyorlar. Giysileri bütün yönleriyle izleyiciler görebiliyorlar. Her detaya dikkat edilmiş. Modern sergileme olanaklarından mekan izin verdiği ölçüde yararlanılmış. 




Müzenin bazı olumsuzlukları da bulunmakta. Hak ettiği ilgiyi görememesini en başta söylemek gerekli. Ne yazık ki çok az ziyaretçisi var. Oysa o kadar önemli bir müze ki. Anlamak olanaklı değil. Bir diğer olumsuzluk ise bulunduğu mekanın yani medresenin olanaklarının böylesi önemli bir sergi için yetersiz kalışı. Bu sanat eserleri yabancı bir ülkede olsa inanın görkemli büyük bir müze binası yaparlar ve ziyaretçiler kapısının önünde uzun kuyruklar oluştururlar. Esat Uluumay tüm bunların farkında. Elinden gelenin en iyisini yapmak için didiniyor. Bursa halkı olarak ona katkı sağlamak zorundayız. Hele yeni sergisi çok önemli. Anadolunun  bütün semavi din adamlarının kıyafetlerinin bulunduğu bir sergiyi açıyor. Yakın zamanda kendisine gittiğimde sergi hazırdı. Ona çalışmalarında başarılar diliyerek ve sizden de böylesi değerlerimize sahip çıkmanızı isteyerek yazımı sonlandırıyorum. Saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder